معرفی بخش سربند شهرستان شازند
شهرستان شازند یکی از شهرهای استان مرکزی ایران است. مرکز این شهرستان، شهر شازند است که در ۳۳ کیلومتری جنوب غربی استان مرکزی قرار دارد.این شهرستان با استانهای همدان و لرستان هممرز است و دارای آب و هوای کوهستانی است. مردم شازند بیشتر با زبان ترکی ، لری و گویش ثلاثی زبان لری گفتگو میکنند.
شازند دارای صنایع مهمی از جمله پالایشگاه، پتروشیمی، نیروگاه برق و کارخانهٔ قند و کارخانه رنگسازی روناس می باشد.
نام قدیمی شازند ادریس آباد نام داشتهاست، بعد از احداث راهآهن و به واسطه نزدیکی به کوه شاه زنده، به شاه زنده معروف شدهاست. منظور از شاه (کیخسرو) پادشاه افسانهای ایران در شاه نامه فردوسی و همچنین برگرفته از آئین زرتشتی ایران میباشد.
بعد از انقلاب، نام شهرستان به آزاد شهر و سپس به شهرستان سربند تغییر یافت که اشاره به منطقه سربند در غرب این شهرستان دارد. سربند در اصل دهستانی از این شهرستان بوده، که اکثراً ترکزبان و مهاجر هستند. در زمان دولت سید محمد خاتمی و به کوشش نماینده شهر، نام این شهرستان به نام اصیل تر شازند برگشت.
آب و هوا
اب و هوای شازند سرد و کوهستانی است که تابستانهای معتدل و زمستانهای سردی را به همراه دارد. سردترین نقطهٔ استان مرکزی در این شهر است. قله شهباز بلندترین قله استان مرکزی در این شهر واقع شده که داری چشمانداز زیبا و طبیعت منحصر به فرد و یخچالهای فصلی میباشد که تا تیر ماه و مرداد ماه دوام داشتهاند
به علت بارندگی فراوان در این شهر و روستاها و کوههای اطراف آن در منطقهای بالاتر از بخش هندودر این شهرستان مکان مناسبی برای ایجاد پیست اسکی بوجود آمد که بعد از ساخت این پیست این منطقه در زمستان به عنوان یکی از جاذبههای توریستی شهر مطرح است.
از دیگر جاذبههای توریستی شهرستان میتوان به سراب عباسآباد اشاره کرد که حجم آبی که از زیر کوه میآید جالب توجهاست و اخیراً باعث ایجاد پارک بزرگی شدهاست. از بناهای تاریخی این شهر میتوان به امامزاده سهل بن علی و قدمگاه امام رضا (ع) اشاره کرد.
تقسیمات کشوری
این شهرستان دارای چهار بخش با نامهای بخش مرکزی، بخش سربند ، بخش زالیان و بخش قره کهریز است و در مجموع 9 دهستان دارد:
- دهستانهای بخش مرکزی شهرستان شازند:
- دهستان شازند
- دهستان کزاز
نقطه شهری: شازند و آستانه
- دهستانهای بخش سربند شهرستان شازند:
- دهستان هندودر
- دهستان مالمیر
نقطه شهری: هندودر
- دهستانهای بخش زالیان شهرستان شازند:
- دهستان پل دوآب
- دهستان زالیان
- دهستان نهرمیان
نقطه شهری: توره و شهر مهاجران
- دهستانهای بخش قره کهریز شهرستان شازند:
- دهستان قره کهریز
- دهستان کوهسار
نقطه شهری: شهباز
همچنین فرمانداری این شهرستان از نظر تعداد روستای تحت پوشش یکی از بزرگترین فرمانداری های کشور میباشد. شهرستان شازند بر سر مسیرهای ترانزیتی غرب و جنوب واقع شدهاست؛ که مهمترین این مسیرها مسیر ترانزیتی و بینالمللی تهران – خوزستان میباشد.
خط راهآهن سراسری شمال – جنوب نیز از این شهرستان عبور میکند. همچنین راهآهن در حال احداث کرمانشاه – اراک نیز از این شهرستان عبور میکند، که تا به حال قطعه اراک – ملایر راه اندازی شدهاست.
جمعیت
بنابر سرشماری مرکز آمار ایران، جمعیت شهرستان شازند در سال ۱۳۹۵ برابر با ۱۱۷٬۵۷۱ نفر بودهاست.
کوههای شهرستان شازند
نام کوههای مهم شهرستان شازند و ارتفاع هر یک از سطح دریا به شرح زیر است:
قله شهباز با ۳۳۸۸ متر بلندترین قله استان مرکزی در شهر شازند
قله الاداغ با ارتفاع ۳۲۱۰ متر واقع در روستای لنجرود
کوه تخت ۳۱۱۸ متر
کوه رازون هفته ۲۷۰۳ متر
کوه عمارت ۲۴۵۰ متر
کوه برآفتاب ۲۴۲۸ متر
کوه نپند ۲۵۶۵ متر
کوه میش آب ۲۹۲۵ متر
کوه عرق چین ۲۹۲۷ متر
کوه آوداش ۲۴۶۲ متر
کوه سرو ۳۳۲۲ متر
کوه سردره ۲۹۴۷ متر
کوه سول دره ۲۶۶۳ متر
کوه ازنا ۲۸۳۸ متر
کوه مارون ۲۵۰۷ متر
کوه شاه کیخسرو در نزدیکی روستای لنجرود و گوره زار و هم چنین روستای مس
یک دیدگاه
حامد میرزایی
باسلام مردم ترک زبان مردم شازند مهاجرند و زبان ترکی رایج در شهرستان شازند در واقع همان زبان ترکی آذربایجانی میباشد که به علت همسایگی با مناطق فارس نشین مقداری دچار تحریف شده ولی در اصول و قواعد و یا بطورکلی بالای90 درصد همان زبان آذری میباشد تفاوت در نوع گویش هم طبیعی و تقریبا در بیشتر نقاط آذری هم دیده میشود در سربند هم صادق است و روستا هایی هستند که تکلم انها به نسبت بیشتر به ترکی آذربایجانی نزدیک میشوند که البته بازهم در اصول کلی زبان ما مردم سربند همان زبان ترکی آذربایجانیست…..باتشکر