برداشت گندم قبل از دهه های 60
ایا به وجود امدن ابزارهای صنعتی و پیشرفت در صنعت و کشاورزی به تمامی سختی ها و مشقت های کشاورزان و رعایا پایان داده است؟
ایا با مشاهده تصاویر زیر (گذشته) صاحبان تصاویر هم ناراحت میشوند؟
ایا مردم دهه 20 تا 50 از زندگی در جوامع مدرنیزه رضایت دارند ؟
ایا شما تمایل به زندگی در چنین شرایطی دارید؟
نحوه کاشت ،داشت و برداشت گندم و سایر محصولات کشاورزی قبل از دهه 60
مرحله اول:شخم زدن زمین

برداشت گندم

برداشت گندم
شخم زدن زمین به این صورت انجام میگرفت که به احشام “بوینلخ” (گردنبند) می بستند که چوب 3متری ای به بوینلخ وصل می شد و در انتهای چوب “یرخ”
یا گاو اهن جای داشت که تیغه ای فلزی را دارا میشد که به وسیله ان و فشاری که به یرخ میاوردند زمین را شخم میزد.
مرحله دوم :کاشت

برداشت گندم
در مرحله بعدی بذرپاشی باید انجام میشد .به این صورت که گندم را در داخل کیسه ای ریخته و ان را به کمر
می بستند و با دست به صورت خیلی حرفه ای و یکنواخت روی زمین میپاشیدند.
مرحله سوم : برداشت و حمل ونفل

برداشت گندم
اوراق

برداشت گندم
شاره

برداشت گندم
کتل
برای برداشت و حمل و نقل محصولات که کاملا کار یدی بود باید با اوراق بزرگ یا کوچک (داس) گندم ها را درو و
با “کتل” یا “شاره” (ابزار های حمل و نقل) گندم ها را به محل جمع اوری خرمن “خرمنچه” حمل و جمع اوری میکردند.
مرحله چهارم : خرمن و کوبیدن
برای جداسازی گندم از کاه از وسیله ای به نام چان استفاده میشد.

برداشت گندم

برداشت گندم
نحوه کوبیدن گندم در روستا ها به وسیله احشام و ارابه ای که تیغه های اهنی یا فولادی داشت. که در سربند ان را “چان” می نامیدند.
مرحله پنجم :تجزیه کامل گندم از کاه
این فرایندمرحله تکمیلی مرحله چهارم است.

برداشت گندم
بعد از به اصطلاح مرحله چان که تقریبا 20 الی 45 روز به طول می انجامید یک دوره 2ماهه طول میکشید تا با وزیدن باد شرطه گندم کوبیده شده را از کاه جدا سازی نمایند.
و اما در مرحله ششم:کاه و کاه دان

برداشت گندم
برای انتقال کاه به کاهدان معمولا از تورهایی به نا “تُر” یا گونی های بزرگ به نام “قرار” استفاده می شد.
در پایان تمامی کاه برای کشاورز بود و برای گندم باید از داروغه خان وقت قبلی میگرفتند تا سر فرصت به خرمنچه می امد،
خرمن گندم را مهر و موم میزد ، و باظرفی مخصوص یک سوم گندم را برای خان بر میداشت و دو سوم گندم برای کشاورز میماند.

برداشت گندم