بررسی سد کمال صالح

سد کمال صالح
موقعیت سد :
این سد در ۷۴ كیلومتری جنوب غرب اراك و ۴۶ كیلومتری جنوب شهر شازند و در محل ادغام رودخانه های تیره و رودخانه روستای حسن آباد بنا گردیده است که با داشتن منظره های طبیعی دیدنی ، یکی از نقاط گردشگری استان مرکزی محسوب می شود.
مشخصات سد:
هدف: تامین آب شرب اراک و شازند و تامین آب صنایع بزرگ منطقه
محدوده جغرافیایی: شازند
نوع سد: سنگریزه ای با هسته رسی
عرض تاج سد (متر): 12
طول تاج سد (متر): 762
ارتفاع سد از بستر(متر): 76
متوسط حجم آورد سالانه(MCM): 95
حجم مخزن (MCM): 110
نوع سرریز: اوجی باشوت تخلیه
دارای ۲ رودخانه از سرشاخههای شهرستان دز است و حجم مفید آن به ۱۰۰ میلیون مترمکعب میرسد.
در سال ۹۵ و ۹۶ به واسطه بارندگی مناسب و حجم ورودی دچار سرریز شد که البته سرریز آن به پایین دست و به سمت لرستان جاری میشود و صرف تقویت سفرههای آب زیرزمینی و کشاورزی این منطقه شد.
در حال حاضر ۶۰ درصد نیاز شهر اراک را تامین میکند و به واسطه مشارکت پالایشگاه در ساخت سد، درصد بسیار ناچیزی از آب آن به این صنعت اختصاص مییابد.
با ساخت سد «کمال صالح» ۳۵ حلقه چاه آب که وظیفه تامین آب شرب شهر اراک را داشتند، از مدار خارج شدند و در حال حاضر میزان آب موجود در سد ۵۲ میلیون مترمکعب است که نسبت به سال گذشته ۵۰ درصد کاهش حجم آب داشته است.
آغاز مطالعات :
مطالعات این طرح از سال ۱۳۷۲ آغاز شد و در نهایت نتایج بررسی ها نشان داد كه به لحاظ فنی و اقتصادی مناسب ترین منبع تامین و انتقال آب به اراك محسوب میشود.
بهره برداری:
سد کمال صالح در سال ۱۳۹۰ با حضور اقای احمدی نژاد رئیس جمهور پیشین پس از ۸ سال عملیات اجرایی به بهرهبرداری رسید.
اتمام حیات در 11 روستا
هنگام احداث سد کمال صالح ۱۱ روستا در پائین دست این سد وجود داشت و برابر مقررات، وزارت نیرو باید نسبت به تملک آنها در راستای اقدامات پیشگیرانه و جلوگیری از بروز خسارات احتمالی ناشی از سرریز سد اقدام می کرد که انجام شده است.
اما در این بین، اهالی دو روستای دوآب و ملهم در(ملهم درّه) که در پایین دست سد قرار دارند در خصوص تملک اراضی و خانه های خود توسط مراجع ذیربط نارضایتی دارند و خواهان قیمت گذاری روی اراضی بر اساس قانون هستند.

روستای کمال صالح